Detik-Detik Menghadapi Minggu SPM

Assalamualaikum adik-adik, kakak-kakak.
Harini piqa nak share detik piqa hadapi minggu SPM.
Rasanya piqa tak pernah share lagikan..
Kalau pernah, tak pelah, throw back.

Ok, malam sehari sebelum SPM serius piqa rasa seram je..
Yelah orang tak pernah hadapi minggu exam secara serius..
Malam tu piqa relaks jap .. Tenangkan hati, fikiran.
Takut lahh..

Pastu hari 1st tu piqa amek nota, beratur awal-awal duduk sementara tunggu satu batch turun untuk tunggu bacaan Yassin sesama.. Yelah orang nak tenangkan hati.

Pastu dah habis baca yassin, dengar cikgu-cikgu bagi ucapan "Good Luck, tenangkan fikiran, jangan stress2, luahkan apa yang korang dah belajar kat kertas jawapan tu..

Pastu kitorang semua bergerak gi Dewan Laksamana, kitorang ada dua dewan.. So piqa dewan kedua..
Kenalah cepat, yelah lagi jauh..
Sampai je sana, mak piqa call.Yelah first day SPM pastu kena masuk awal untuk taklimat . 15 minit awal masuk dewan.

Mak : Dah masuk ke?

Piqa ter pikir kalau masuk dah dewan fon boleh angkat ke???

Piqa : Belum, kenapa?

Mak : Mak nak cakap buat betul betul. Masuk tu nanti baca surah Al-Insyirah, baca ayat kursi, baca al-fatihah 7 kali ...Kalau terlupa gosok belakang leher selawat7 kali

Setiap kali sebelum masuk dewan peperiksaan, mak piqa cakap tu then bacakan doa. SETIAP KALI tanpa lupa..

Memang time first time mak piqa cakap dia nak bacakan doa tu, piqa gi jauh sikit dari kawan piqa pastu duk diri depan tempat sangkar itik ngan kura-kura.
Time mak piqa tengah baca doa, piqa rasa terharu plus rasa Ya Allah, aku nak buat betul2 ..
And time mak piqa baca doa tu, piqa nangis.. Memang nak cover sebab tu gi jauh-jauh..
Memang cengeng.. Pastu nasiblah pepandai cover nangis...
Memang time mak piqa bacakan doa setiap kali pagi nak masuk dewan tu piqa nangis...

Pastu piqa jawab exam memang okeylah..
Takde lah terketar ketar pun tangan tu walaupun setiap kali exam terketar-ketar selalu sangat..

Tapi alhamdulillah dapat lalu minggu exam dengan ok...
Not KO.

Tiap malam memang ada yang stay up, tak terlepas piqa jugak.
Stay up smpai pukul 3/4 pagi... tak terlepas piqa jugak..
Tapi enjoy lah walaupun stay up sengsorang, dah budak katil sebelah dah tidur awal pon..
Piqa joinlah orang lain yang stay up.




Last day exam memang semua gegila lah..
Kan budak asrama so banyak pantang larang bagai..
And satu blok Khadijah i assume keluar gi DS makan pakai seluar tidur...
Ada yang pakai baju kelawar..
Piqa berani pakai seluar tidur tu jelah...

Memang bestlah..
Hoping we could turn back time and enjoy the moments stogether....

Memang betul orang kata zaman SPM, high schooler memang best..
Cant deny it anymore..

Okeylah tu je dari piqa ..
Bye..

Good Luck UPSR, PT3 and SPM 2017..
Insya Allah nanti piqa share gambar graduate high school semua..

Assalamualaikum.

Doakan kami SPM straight A+ and TGB No1 insya Allah amin
16 Mac 2017 keputusan SPM keluar.




1 comment

Popular posts from this blog

Interview Part 1

Rezeki < 3