Posts

Showing posts from 2017

Rezeki < 3

Image
Assalamualaikum. Berapa lama dah piqa menyepi ni ehh.. Astaghfirullah, apa je piqa buat kat rumah, menganggur, menternak lemak, menambahkan dosa.. Astaghfirullah.. Sediyhhh sangat sebab rasa bosan duk kat rumah.. Piqa rela sekolah lagi^^


Ok, now we talk about rezeki.
Rezeki orang lain-lain. Ada yang rezeki dia dalam SPM Allah bagi dapat straight A+. straight A.
Ada orang rezeki dia Allah bagi dia 5A/ 3A camtuu..
Bukannya Allah tak bagi dapat yang lebih baik. Namun, mungkin ini adalah yang terbaik yang awak boleh dapat.

Ramai kawan piqa yang berjaya dapat scholarship :') Alhamdulillah piqa gembira bagi pihak mereka.
Ada yang dapat JPA-Mara , JPA.. Untunglah, Allah murahkan rezeki anda.

Rezeki piqa Alhamdulillah, Allah berikan yang terbaik. Mungkin straight A+ bukan yang terbaik untuk kita.. Mungkin... Rezeki piqa Alhamdulillah dapat Kolej Matrikulasi Selangor. Tapi piqa tak tau nak pergi ke tak. Entah, rasa macam nak tunggu keputusan UPU ngan UNITEN ngan UTP.

Insya Allah kalau rez…

Giveaway (1) oleh Mieza Suhaini

Image
Giveaway (1) oleh Mieza Suhaini Jom join ramai-ramai^^
Due 9/5/2017.

CEMERLANG DUNIAWI SAHAJA?

Image
Assalamualaikum.

Sekarang dah masuk bulan April, nak dekat sebulan genap jugaklah keputusan SPM'16 keluar.

Pejam celik, pejam celik tinggal 4/5/6 bulan untuk PT3, tinggal lagi 8 bulan untuk SPM'17 get ready before peperangan mereka bermula.

Sedar tak sedar, masa telah berlalu dengan pantas, terlalu pantas sehinggakan mampu membuatkan kita menyesal dengan action kita yang dahulu.
Jadi, piqa di sini nak cakaplah dekat adek2 SPM, adek2 PT3, and adek2 yang belum lepas that big exam lagi...

Tanam dalam fikiran anda bahawa SPM sememangnya bukan segala-galanya namun segala-galanya bermula dengan SPM.

Jangan dikemudian hari baru kita nak menyesal dengan perbuatan kita yang tak study smart, and tak jaga hubungan sebaik mungkin.

Kita nak cemerlang Duniawi je ke?
TAK! Kita nak cemerlang secara wholly, fully .

We wanna be a wholly holistic students and caliphs. Not only for our lives on Earth, but also in akhirat.

So,piqa nak share apa yang piqa buat, and apa yang piqa nak advice ni take n…

M.I.N.A.T

Image
Assalamualaikum and hye guys.
Fuh, minggu dpn padat sikit jadual piqa...
Rabu interview, Khamis ada penyampaian anugerah kat Melaka, and Sabtu pon penyampaian anugerah kat TGB.
Padatkaannnn.....Huhuhu.. Apalah nasib anak mu ini makkk...
Takpelah.. Semangat nak scholarship. Moga dipermudahkan Amin Ya Allah....

Ok, back to the main topic>> M.I.N.A.T
Perasaan ni mesti semua cakap, ala perasaan ni normal la...
Sape tak de perasaan ni hati batu woo..
Eceh, bukan piqa cakap.. Dah terbiasa dengar orang cakap macam tu..

Ok, perasaan minat kat artis korea, US, UK, Aussie, and so on..
Macam-macamlah.. Malas piqa nak state kan...
Perasaan tu normal lah.. Ok, piqa ngaku piqa ada minat artis, korea lak tuuu..
Which are Gary, Song Ji Hyo, Emma Watson, Coldplay, Imagine Dragon... Banyak lagi lah ..
Penyakit M piqa menyebab kan piqa malas nak state kan...

Well, perasaan minat kat artis tak salah, asalkan TIDAK MENGAGUNGKAN mereka.

And andai kita minat kat singer, or so what ever yang akan buat…

Interview part 2

Image
Assalamualaikum :)

Alhamdulillah selesai sudah interview real piqa untuk kali pertama.
interview tak real yang mock interview tu lahh.. MRSM punya..

Semalam kalau tak silap piqa orang yang ke 24/ 4 untuk sesi petang sahaja...
Bayangkan 40 utk sesi petang tu sebenarnya bukan semua applicants ponn...

Okay, kalau nak tau piqa interview untuk scholar apa, DM piqa...

Just nak share lah.

Nothing can scares you more than yourself  Jadi, buat apa korang nak rasa nervous time interview.
Cuz, nervous tu sekejap je...

Ok, semalam piqa ada interview+writing essay..

Writing essay, takyah grammatically betul pon tak pe..
Pastu interview dia ada dua, first interview verify your certs+house income..
And time first interview tu, piqa rasa piqa terlebih jujur..
Time piqa terbaca komen akak tu pasal piqa..
Dia tulis like macam layak, boleh mohon..

tapi piqa tak berapa yakin interview kedua..
dahlah laki, tapi interviewer tu nice gillaaaa yang dia peramah buatkan piqa tak rasa dia outsider and dapatlah …

Interview Part 1

Image
Assalamualaikum.

FYI, this sunday i'll be interviewed by one of Malaysian's instituition.
Therefore, maybe i'll be busy in 3/4 days as I need to make preps for my first real interview.

Hoping Allah ease me and I hope the interviewers are nice women. If men, I hope I'll get through this successfully.

Wish me all the best of luck.
Well there's a lot of assignments for the interview.
I need to prepare power point and certificates. Hoping I manage to further my study in A-Level, amin..

UK please :3

Assalamualaikum.
P/S : Resume on the making insya Allah


Uyul Rosli 1st Giveaway

Image
SENARAI HADIAH: 3 X 100PCS Name Card (T&C) 2 X RM10 Topup 2 X RM5 Topup
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan akan diumumkan pada 28 Mac 2017 (Selasa).

7 orang pemenang bakal dipilih secara random. Lebih 30 orang join, Uyul tambah hadiah lagi!! Cepat bagitahu kawan kawan yang lain join sekali.
I'm #36, join to get your number XD ahakks

DEBARAN

Assalamualaikum.

Harini tarikh berapa???

15 Mac lah.. Nape ni? Piqa tak tengok kalendar

Taklah tanya je. Jadi esok tarikh 16 lah kan.

Yela, habis tu kenapa piqa tanya lagi... Eh, eh, esok 16 Mac.
KPM dah umumkan esok keputusan SPM 2016 keluarkannn.
Hesh, so apa kene mengena ngan piqa??

Sebabnya piqa ex-form 5 2016. Therefore piqa apa eh agak-agaknya?

SPM candidate 2016 lah kan.. Oooo, baru tau apa maksud piqa.
Piqa rasa berdebar tak ni? Yelah, tengok piqa tengah chillax, ala-ala nothing happen tomorrow.

Mestilah berdebor, takkanlah nak piqa tunjuk kot...
Meh sini tangan rasa degupan jantung piqa..(piqa amek tangan readers letak kat dada readers sendiri)
Lup.. Dub... Lup... Dupp...Fuhhh, laju tuhh..

So, piqa dah bersedia ke nak gi TGB balik esok??

Entahlah nak, nak kata sedia.. Sape je dah sedia. Nak kata berdebar, mestilah..
Napekan?? Sebab piqa takut piqa let down parents piqa..
Diorang siap kata awal2, kalahkan kakak piqa...
Harapan tinggi menggunung tu...

So, esok piqa dah set ke nak pakai …

Detik-Detik Menghadapi Minggu SPM

Image
Assalamualaikum adik-adik, kakak-kakak.
Harini piqa nak share detik piqa hadapi minggu SPM.
Rasanya piqa tak pernah share lagikan..
Kalau pernah, tak pelah, throw back.

Ok, malam sehari sebelum SPM serius piqa rasa seram je..
Yelah orang tak pernah hadapi minggu exam secara serius..
Malam tu piqa relaks jap .. Tenangkan hati, fikiran.
Takut lahh..

Pastu hari 1st tu piqa amek nota, beratur awal-awal duduk sementara tunggu satu batch turun untuk tunggu bacaan Yassin sesama.. Yelah orang nak tenangkan hati.

Pastu dah habis baca yassin, dengar cikgu-cikgu bagi ucapan "Good Luck, tenangkan fikiran, jangan stress2, luahkan apa yang korang dah belajar kat kertas jawapan tu..

Pastu kitorang semua bergerak gi Dewan Laksamana, kitorang ada dua dewan.. So piqa dewan kedua..
Kenalah cepat, yelah lagi jauh..
Sampai je sana, mak piqa call.Yelah first day SPM pastu kena masuk awal untuk taklimat . 15 minit awal masuk dewan.

Mak : Dah masuk ke?

Piqa ter pikir kalau masuk dah dewan fon boleh ang…

Giveaway Pre-Loved Buku 2017 *tamat

Image
Assalamualaikum.
Kaifa halukum???
Ana alhamdulillah masih tidak diabaikan oleh Allah, still diberi oxygen untuk bernafas dalam kehidupan seharian.

Ok, piqa join satu GA ni and hoping dimurahkan rezeki oleh Ar-Razak.

Tajuknya....

GIVEAWAY PRE-LOVED BUKU 2017 From :11/2/2017 - 4/3/2017
Pemilihan pemenang oleh Kim Chaa Random.orgberdasarkan jawapan no.6 pemenang yang menarik perhatian Kim Chaa Buku yang piqa  terasa sangat nak menangi and minati dalam list tersebut ialah; jeng jeng jeng... Saya nak menang buku Langit Petang karya A. Samad Said keranaKenapa??Sebab saya sangat meminati karya beliau dan dia merupakan contoh karyawan yang sangat saya kagumi. Karya beliau insya Allah senantiasa berjaya memberikan impak baik pada diri saya and banyak moral yang mampu saya peroleh dalam setiap karya beliau.plus, sinopsis novel ini cukup menarik hati piqa rasa nak baca...Sungguh piqa katakan sekiranya perlu pilih novel mana yang piqa terasa sangat nak menangi mesti piqa kata karya A Samad Said se…

Rasulullah

Assalamualaikum guys, readers, sahabat sahabat sekalian..
Kaifa halukum??
Ana alhamdulillah.
Well, lepasan SPM 2016>> salah sorang nya ialah Afiqah Binti Zamri.
Mereputz, membukitkan dosa-dosa ku yang sememangnya dah banyak..
Tadi piqa tolong mak piqa buat kuih makmur.
Apa tu kuih makmur..
Nanti tengok story ig piqa insya-Allah ada gambar kuih makmur..
Bukan sekarang sebab kuih tu tengah panas, karang rosak rapuh sume kang..

So, apa yang piqa nak kupaskan tentang Rasulullah PBUY??
Well, harini sape dah selawat ke atas baginda??
Angkat tangan!!!!!!!!!!

Apalah piqa ni, tanya benda ni lak..Camne kitorang nak ngaku, karang orang kata riak karang..
Well, piqa bukan tanya saja saje..
Eleh tak yah nak malu sebab tak semua manusia sentiasa ingat.
Well piqa pon tak ingat.
So, piqa just cakap je..
Berbanggalah anda sebab anda ingat dan telah berselawat ke atas baginda harini.
Dahlah pada penghulu hari segala hari.
So, berbanggalah anda sebab pahala anda Allah dah lipat kali gandakan pada …

UPU online

Assalamualaikum..
Hye guys...
Dah berapa lama piqa menyepi eh..
Tak delah lama sangat..

Well piqa dah bel no. pin unik untuk permohonan upu..
Anda semua dah belum..
Baik cepat, 31 March 2017 insya Allah dah tak leh dah..
So, moh ler kita pergi beli cepat2..
Kang kena tunggu turn lak..
Tahun depan lah galaknya..
So cepat cepat ye..

Bawah ni link berkenan how to mohon upu secara online.

Permohonan upu online

Klik ayat diatas sekiranya anda tertanya tanya how to daftar..
Piqa sebenarnya belum daftar lagi..
Tunggu abah piqa..
Senang^^

Well, adios and good luck!
Bi taufiq wa najah
.
Assalamualaikum.