P.E.R.S.O.A.L.A.N

Assalamualaikum guys..
Sorry for breaking my own words saying that probably this is the last entry for this month or camtu lah kan..

Okaylah, memandangkan only certain people are qualified to be in MJSC, bukan nak cakap orang lain tak layak..
Just cakap sape yang betul betul nak mesti dapat..
Tapi kes piqa lain..
Dia macam magnet, tau tau dah dapat ..
Well, malas nak pikir...
Benda dah berlalu..

Ni soalan yang maes tanya, so piqa terangkan sikit-sikit dulu..
Kot kot lah ada yang tak paham..

Okaylah..
Banyak sangat benda yang berbeza between MJSC and other KPM school..
Okaylah..
Tau apa maksud SPMRSM..
Benda tu sebenarnya macam trial SPM tapi ni soalan MRSM buat tapi level trial SPM..
So, gabungkan jadi SPMRSM..
Takde sijil pon benda ni..
If you want to know... Sebenarnya soalan MRSM susah tahap gaban especially SPMRSM and diorang dah buktikan pon..
Ada satu publiction ni dia tulis kalau nak soalan lagi challenging amek soalan SPMRSM atau MRSM sebab memang challenging...

kaylah.. So, trial SPMRSM ni tersangat penting macam trial SPM and SPM..
Kalau nak tau dulu Mara amek budak untuk biasiswa dia, tengok result SPMRSM dia, paling penting..
Ada senior piqa dapat biasiswa Khazanah which is the hardest scholarship to apply
Sebab cara khazanah amek budak utk scholarship tersangat wow...
Dia tengok capability, lah pebendalah and memang susah nak dapat..

Okaylah
Pastu camne nak dapat anugerah pengetua dalam MJSC..
Okayla, kalau nak tau setiap sem kitorang ada tiga kali exam ..
First exam we call it Ujian Penilaian Selaras S... pebenda tah tak ingat..
Singkatan UPSS..
Ada UPSS 1 sem 1, UPSS 2 sem 1 and final sem 1.
Sem dua sama je panggilan tapi tukar lah sem 2..
Pastu setiap kali exam kena pastikan dapat markah elok sebab everytime exam akan effect markah exam seterusnya..
Cara diorang kira markah keseluruhan :

  • 10% dari kerja kursus ; ikutlah cikgu nak suruh buat apa..itu hal cikgu sendiri..
  • 30 % dari markahcarry mark UPSS1 and UPSS2 ; UPSS1 kira 15% and the other pon sama
  • Pastu 60% markah ujian final sem  ; better totally score this one sebab tersangatlah banyak markah cary mark dia..
  • pastu totalkan keseluruhan dapatlah 100%
Tulah cara mereka dapatkan markah final sem...
Ujian final sem hanyalah 60%
markah final sem yang total sume tu yang 100% betul...

Okay, pastu diorang kira markah PNG pulak..
Purata Nilai Gred, which is piqa tak tau camne nak kira sebab setiap satu ada jam kredit sendiri..
Contohlah, BM jam kredit 5..
Contoh.. Cara ni diorang apply kat universiti tapi dah start buat kat kitorang..
Try suaikan diri..
Pastu lepas habis kira markah final sem 1, masuk sem 2 camtu jugak kira..
Pastu PNG tersebut akan dibahagi dua so that dapat TPNG, T stands for total..

So, time final sem tahun lepas, final sem 2 piqa dapat PNG 3.6 keatas..
Which is piqa lepas untuk dapat sijil anugerah pengetua..
Sijil ni setiap kali final sem dapat if you guys punya PNG 3.5 until korang dah form five and dapat sijil final sem 1 ...
Lepas tu akan ada hari graduasi which is diorang akan bagi TPNG for the whole year korang kat MJSC..

Okaylah...So, time final sem 1 piqa dapat PNG 3.49 which is kalau ada miracle utk dapat 0.01 je lagi..
tapi malangnya Allah nak uji piqa same ada piqa bersyukur atau tak, redha atua tak
Pastu result UPSS 1, UPSS 2 piqa tersangatlah minta piqa nangis teruk..
So, piqa decide nak score gila gila time ujian final sem 1 tahun ni..
And bila dah dapat whole result piqa share kan ye..

So, it's not about kau sayang pengetua ke tak, midah ke pebenda ke..
Tapi it's about usaha korang from the first UPSS1 until the last one.
So, piqa maybe tak nak dah terlibat dengan internet sebab karang piqa leka..
Like this..
Piqa tengah leka lah ni..
So, piqa dah jawab semua persoalan Maes..
So just nak ask kalau hujung ramadhan ni kita ada time nak tak buka puasa sama sama..
kalau ada time..
teringin sangat...
Dah lama tak jumpa..

Okaylah, insya Allah esok piqa akan balik maktab tersayang ..
And tiga minggu before cuti raya..
Then sekolah jap kot pastu trial SPMRSM pastu cuti pastu mock interview pastu trial SPM kot..
Tak ingat... seriusly piqa tak ingat jadual..

Kalau piqa rajin piqa online time kat sana..
Insya Allah kalau ada masa piqa buat ..Kalau tak ampunkan salah piqa ya..
Okaylah selamat menjalani ibadah puasa sepanjang ramadhan Al-mubarak wal kareeem ni..

Okeylah, Assalamualaikum and selamt berpuasa dan mengejar cinta, redha dan lailatul qadar Ilahi, insya Allah...
Aku tak pernah lupakan korang



New peoples are meant to be friends


1 comment

Popular posts from this blog

Interview Part 1

Rezeki < 3