Posts

Showing posts from 2016

examination quality

Image
Assalamualaikum guys...
Ok, dua entry dalam satu hari..
Probably tiga tapi tengok dululah kalau tak balik kg lagi..
Ok..
Berkenaan title entry ni nape eh..
Just nak kongsi luahan perasaan kami bekas pelajar SPM 2016
yang telah mengharungi pelbagai dugaan bukan sahaja ketika SPM malah ketika PT3..
Sudah lama terbuku perasaan ini dan akhirnya terluah juga didalam entry ini..
Bukan minta di bash atau sebagainya..
Tapi ini adalah luahan hati seorang bekas candidate PT3 ketika 2014 dan SPM 2016..
Bukan bererti tak bersyukur but listen..
Read this entry..

Ok first of all,
as a student that took PT3 examination on 2014 and as the pioneer of PT3 candidate,
i would like to share my experience of going through the hardship..
we called ourselves as the white rat in lab for PT3..
mana taknya..
Bayangkan enam bulan sebagai pelajar tingkatan 3
and bulan 7 barulah format keluar..
memang...
palinggglaaaa..
Takleh diterima langsung..
Pastu trial PT3 pulakk bulan 8..
So, memang laaa...
Then kitorang h…

SANNAH HELWAH

Image
Assalamualaikum and a very good evening guys..
Alhamdulillah Piqa still bernyawa, mujur dengan ehsan Allah piqa dah sihat.. Tapi malangnya Allah sedang menguji best friend piqa ni yang still kat Bandung.. Which is she feels unwell right now..
Ceh macam piqa lah time kat Sarawak, demam.. Tak de lah nak kata perhhh ada chemistry bhaii.. Bonding perhhh... Tak de keje aku.
Dahlah today is her birthday.. Nak letak gambar tapi malangnya dahulu di kusiss, gue bukannya nakal seperti teman teman gue sebelum berpindah ke tgb.. Ecececee kayaknya tadi gue cakap indon yaa...
Geli aku.. dah lah.. tah pape pulak, merapu gakk..
Okeylah, kita wish je..
Assalamualaikum Maisarah Binti Ibrahim yang lahir pada 27 Dis 1*** ataupun pada tarikh hijrahnya 20 ramadhan 1420 Saya nak ucapkan Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan Maisarah BFF saya, Allah selamatkan kamu.. Wuhuuu.. Allah, tengah hujan meh kita berdoa..

Ok, sambung balik.. Sannah helwah ya jamilah, sannah helwah ya jamilah…

L U A H A N

Assalamualaikum guys,
Apa khabar, dah makan...

Just nak cakap yang piqa EXTREMELY miss them...
Nak lepak ngan diorang tapi takut parents tak bagi klau jauh sangat...
Al maklumlah anak perempuan...
Tapi tu family piqa je kot..

How was your holiday?
Amacam best tak?
Sakit tak time holiday macam piqa?
If not Alhamdulillah, Allah protects you when you want to enjoy..
Tapi jangan terlampau enjoy..
If noot makan diri sendirii..

Malaslah nak betulkan...
Sorry eh typo sikit...
Sedeyhnyaaa..
Percaya atau tak sebenarnya piqa tak de smart phone lagi..
Sedeyhkannn....
Yela, kengkawan lain sume dah ada piqa je belum..
Nape eh..
Tapikan bila piqa pikir balik mesti piqa tersangat lalai kalau ada smart phone..
Yelaa, boleh tengok apa je..
Tak de sapa nak pantau .
That's a story about piqa.

So, what's your story?
Assalamualaikum.

m u a h a h a h a

Image
Assalamualaikumm and a very good morning to the readers..
Walaupun dah berhabuk berdebu ber (apa-apa) lagilah website ni, please forgive me..
Maklumlah tak de alat-alat radass to help me update entry..

Guys, i am a free people right now..
i guess you wont say that aint you, yela..
takat free tak de exam boleh ah..
FREE TAK DE EXAM JE EH..
tolong sikit, at least piqa free dh habis SPM tinggal nak amek result je..
i want to count the dayss to be with my friends but afraid to..
Of what can...
tak masuk akal..

Tau tak malam tadi piqa tak leh tidur...
Last last tidur pukul 5.30 pagi...
Muahahaha...
Nasibllah aku bangun pukul 9..
Okaylah kan...
Ok, ak ok sebenarnya but..
please give advice boleh..
sebab piqa sekarang ni jadi susah tidur lak...
tak tau nape but i dont now..
Insomnia proobably ..
probability insomnia 1/2
haha..

Sebenarnya tak tau nak update apa..

just nak cakap bye guys..
sorry merapu tak tentu pasal..

Nanti piqa update lagi..

HASHTAG : #FREEALEPPO
#BESAFEGUYS

P.E.R.S.O.A.L.A.N

Image
Assalamualaikum guys.. Sorry for breaking my own words saying that probably this is the last entry for this month or camtu lah kan..

Okaylah, memandangkan only certain people are qualified to be in MJSC, bukan nak cakap orang lain tak layak..
Just cakap sape yang betul betul nak mesti dapat..
Tapi kes piqa lain..
Dia macam magnet, tau tau dah dapat ..
Well, malas nak pikir...
Benda dah berlalu..

Ni soalan yang maes tanya, so piqa terangkan sikit-sikit dulu..
Kot kot lah ada yang tak paham..

Okaylah..
Banyak sangat benda yang berbeza between MJSC and other KPM school..
Okaylah..
Tau apa maksud SPMRSM..
Benda tu sebenarnya macam trial SPM tapi ni soalan MRSM buat tapi level trial SPM..
So, gabungkan jadi SPMRSM..
Takde sijil pon benda ni..
If you want to know... Sebenarnya soalan MRSM susah tahap gaban especially SPMRSM and diorang dah buktikan pon..
Ada satu publiction ni dia tulis kalau nak soalan lagi challenging amek soalan SPMRSM atau MRSM sebab memang challenging...

kaylah.. So, trial SPMRSM ni ters…

I.M.P.O.R.T.A.N.T...F.O.R...M.E

Image
Assalamualaikum guys..
Okay, another day before going back to hostel...
Piqa balik hari ahad ...

Okay.. piqa nak rewind diri piqa balik ttg apa azam piqa before this..
Yang awal tahun dekat blog piqa lagi satu..

A.Z.A.M Score 3.6 png ke atas..Dapatkan anugerah pengetuastudy because of curiosity not because of examsSPM 9A+ 2016SPMRSM 9A+ 2016TGB No1 SPMRSM 2016TGB No1 MRSM for SPM 2016Jadi perempuan yang harga diri nya tinggiNo more anger tak tentu pasalLess kan mendengar atau membaca benda yang laghabaca bahan ilmiah sentiasaTolong cikgutak nak sombongeven dengan junior pun nak senyum jejadi JAKSA yang bertanggungjawab dan boleh dicontohijadi dormmate terbesih dalam dorm - insyaAllahtak nak procrastinatetak nak jadi pengotor These are azam piqa and setakat ni azam piqa yang kat atas sekali tak tercapai lagi except tahun lepas last sem exam..

Alhamdulillah dapat anugerah pengetua. Piqa nak tambah lagi beberapa azam.. boleh kannn..
Okaylah, ni dia....


...T.A.M.B.A.H.A.N...A.Z.A.M... addm…

Exam Final Sem

Assalamualaikum guys.
Okey, dah lama sangat piqa tak update.
Sentiasa berhabuk and ada sebab konkrit kenapa. Sebabnya piqa kat asrama and mana ada masa nak online... Nak online pon pakai apa...
Tapi tak pe... Harini jelah kot nak online sbb hw berlambak lagi.. Yang dah siap insya Allah Sej BM Addmath kertas 1, Mathmode kertas 1, Chem lab report And kita ada lagi berapa subjek... Rabu ni balik kampung ... Yeyyyy... Dah sebulan piqa tak balik kampung...
Okeylah back to the topic. sebelum cuti pertengahan sem, macam biasa bebudak sekolah ada examination..
And MRSM exam selama 3 minggu, macam SPM tapi bukan macam SPM..
Sape yang dah SPM pahamlah kot.

Exam first kitorang ialah Sejarah dengan Addmath..
gabungan Sejarah addmath sememangnya gila..
Harap SPM tak camtu...
Kalau tak pecah otak pikirkan..
Dahlah Sejarah tu kertas 2, kalau kertas 1 boleh terima lagi tau
Tak pelah past is the past..
Nasib baik sejarah waktu petang exam..
Ada masa sikit nak ulang kaji..

Time jawab addmath, kita ber…

historical field trip

Image
Assalamualaikum Cer teka apa tajuk entry untuk kali ni..
Jeng-jeng seperti yang tertera diatas, but i am very deeply sorry to all of my readers because of this circumstances..

Ceh, entah betul entah tak ayat tu kan..
Kalau salah maafkan aku yaaaa...
Tapi seriusly i am truly deeply sorry sbbdah lama tak update blog, about two months i think..

Tapi, now i came back with new entry and new input..
Plus, nak share atleast one entry sbb takut tak sempat nak update bulan ni bulan depan entah lah..

Okeylah, tiga minggu lepas piqa pergi field trip dekat kl, even though i am orang 'kl' lah jugak..
tapi kitorang pergi historical places, such as Istana Negara, Muzium Negara, Muzium Kesenian Islam, dan banyak lagi..
Tapi yang paling boleh diingati kitorang stop dekat Times Square..

Ni yang nak cite ni sebab orang lain sume berhenti kat TS, buat itu buat ini, beli itu, beli ini..

But piqa dengan krew piqa memang diorang beli belah sume tu tapi yang paling penting, thanks to my eldest siste…