Maes booming me back???




Assalamualaikum and hello peeps..
Hush piqa tiru ayat sape ye ni..
Ntah lah .. Ramai ottt...
Okeylah, tadi baru kepas dari penat lelah menyiapkan makanan untuk persatuan koperasi abah..
Almaklumlah orang sebok ann..
Abah dah bersara still nak uruskan koperasi dia..
Piqa pun tak tau sejak bila abah jadi orang koperasi..

Tapi makanan tu pon just untuk try-try beras baru...
Okeylah, kalau nak citer pasal benda ni je mesti berjela-jela nanti..
So, back to the topic.

Why i chose this title for my today's entry?
Because this is my second time got boomed by my bestfriend, same person you know...
Gomar bonar dia nak boom boom piqa kannn..
Taulah piqa dah lama tak update entry....
Lagi lagi masuk tahun depan (2016) lagilah piqa akan sibuk annn...


So, meh kita review soalan yang maes bagi piqa ni..

1. Plan nak kahwin umur berapa. Aku nak jawapan paling jujur ea, hahaha.2. Kau suka hangout kat mana? Sebab apa?3. Suka warna apa? Ceritakan mengenai keterlaluan hebadnya warna yang kau minat tu.4. Apa yang membuatkan kau cepat nangis?5. Tempat yang dari dulu kau nak sangat pergi tapi sampai sekarang tak pergi2 dan sebab apa?
Okeyhhh... Nilah soalan yang maes tanya khas untuk piqa ye maes..
Cehhhh....

Soalan pertama
1. Plan nak kahwin umur berapa. Aku nak jawapan paling jujur ea, hahaha.
Ermmmm... Tak tau lagilah maes, yang pasti piqa nak sambung master lepas kahwin.. Kan amek medic for 4 years, in degree.. Then, intern for  a couples of months or years tak pasti.. So, time tu piqa dah pasti 24 tahun... Then, kerja dalam 2 years then sambung master... Yang pasti rasanya nak kahwin dalam umur 25-26 insya Allah...

Tak naklah awal sangat, umur 24 dah terus kahwin, piqa nak ekonomi diri ni stabil dulu baru kahwin... Paling lambat kahwin maybe 26 kot... Tak nak lambat sangat nanti orang kata " wuuuu ANDaLUsia tulll....

2. Kau suka hangout kat mana? Sebab apa?
Sorry to dissappoint you but piqa tak pernah hangout kat mall sengsorang ngan kawan camtu.. Sebab parents tak bagi.. Takut apa apa jadi karang annn... Paling pernah pon bukan hangout lah... Just macam jumpa kat tempat yang paling common kita selalu jumpa , PPAS ( Perpustakaan Awam Shah Alam ) .

3. Suka warna apa? Ceritakan mengenai keterlaluan hebadnya warna yang kau minat tu.
 Piqa suka banyak warna. First piqa suka biru, then hitam, then putih , then oren then entah lah..... Kenapa piqa suka sangat warna biru??? Apakah kehebatan warna tu terhadap piqa...

Okey, first Bilik piqa warna blue sky. Second, sume jenis baju atau seluar pilihan piqa mesti kena ada warna biru... Tak warna biru, warna selain tu.. Yang piqa dah statekan kat atas lah...

Warna biru ni tersangatlah lembut, tenang je piqa rasa... So kalau nak dibandingkan dengan perangai piqa sebelum ni agak bertentangan dengan warna kegemaran piqa nilah.. But then, semakin lama piqa semakin berubah. I've become more calm than usual which is good for me... So kiranya warna biru ni telah memberi influence yang bagus terhadap diri piqa.

4. Apa yang membuatkan kau cepat nangis?
 Apa ye yang buatkan piqa cepat nangis....
First, bila tengok family, kawan kita sendiri nangis. Piqa akan nangis sekali sebab entahlah piqa rasa hati piqa makin lembut.. Mudah tersentuh..
Second, bila kehilangan insan tersayang atau insan yang piqa kenal.. Kematian allahyarham Pak Yus Jambu  tu buat piqa rasa hiba , sedih bila tau dia meninggal dunia..
Sebab tahun 2013, time piqa balik dari bandung lepas holiday ngan family, mak piqa still sakit lagi arthritis, so belakang dia macam sakitlah.. Effect sebab lutut sakit.. So, mak piqa nak wheel chair lah nak memudahkan pergerakan.. So, time tu piqa and keluarga baru keluar dari lapangan nak menuju keluar nak hantar barang naik teksi airport lah kan..
So, time tengah tolak mak piqa, tetiba Pak Yus datang.. Tolong tolakkan wheel chair mak piqa.. Pastu dia berborak dengan mak piqa "Mak cik sakit apa? " sume tulah kan.. So bila dah sampai hujung tu nak keluar dah dia mintak diri nak pergi tempat lain..
Time tu tak percayalah Pak Yus Jambu yang tolong mak piqa.. So, time tu rasa nak nangis sebab tengok Pak Yus sanggup tolong mak piqa ..

Ni cerita bukan tipu tapi benar. Demi Allah, tanya kat mak piqa sendiri.. Mak piqa is not a person that easily lie on something.. Dia seorang yang tersangatlah pantang kalau orang menipu.

Third, sambung balik eh.. Bila piqa dapat result or something yang tersangatlah teruk.. Macam result pertengahan tahun time 2013 kat kusiss.. Piqa nangis teruk gile..Puas kawan2 piqa pujuk piqa ...

5. Tempat yang dari dulu kau nak sangat pergi tapi sampai sekarang tak pergi2 dan sebab apa?
First Mekah, sebab tak de rezeki lagi, belum diseru oleh pihak tabung haji lagi..
Tapi maybe dalam masa terdekat keluarga piqa akan dapat pergi buat umrah..
Tak pasti bile...

Second, piqa nak pergi Germany tapi sebab apa piqa pun tak tahu.. Maybe sebab tulips :))

Third piqa nak sangat pergi Istanbul .. Nak lawat masjid Sultan Muhammad Al Fateh...

Okey, i think that's all from me..
Fair and square lah kan... piqa dah kena 2 kali- maes dah kena dua kali.. SO, thanks dfor listening, watching and reading my blog..
See you next time..

#piqadapatjamswatchbaru :))

1 comment

Popular posts from this blog

Interview Part 1

Rezeki < 3