Posts

CEMERLANG DUNIAWI SAHAJA?

Image
Assalamualaikum.

Sekarang dah masuk bulan April, nak dekat sebulan genap jugaklah keputusan SPM'16 keluar.

Pejam celik, pejam celik tinggal 4/5/6 bulan untuk PT3, tinggal lagi 8 bulan untuk SPM'17 get ready before peperangan mereka bermula.

Sedar tak sedar, masa telah berlalu dengan pantas, terlalu pantas sehinggakan mampu membuatkan kita menyesal dengan action kita yang dahulu.
Jadi, piqa di sini nak cakaplah dekat adek2 SPM, adek2 PT3, and adek2 yang belum lepas that big exam lagi...

Tanam dalam fikiran anda bahawa SPM sememangnya bukan segala-galanya namun segala-galanya bermula dengan SPM.

Jangan dikemudian hari baru kita nak menyesal dengan perbuatan kita yang tak study smart, and tak jaga hubungan sebaik mungkin.

Kita nak cemerlang Duniawi je ke?
TAK! Kita nak cemerlang secara wholly, fully .

We wanna be a wholly holistic students and caliphs. Not only for our lives on Earth, but also in akhirat.

So,piqa nak share apa yang piqa buat, and apa yang piqa nak advice ni take n…

M.I.N.A.T

Assalamualaikum and hye guys.
Fuh, minggu dpn padat sikit jadual piqa...
Rabu interview, Khamis ada penyampaian anugerah kat Melaka, and Sabtu pon penyampaian anugerah kat TGB.
Padatkaannnn.....Huhuhu.. Apalah nasib anak mu ini makkk...
Takpelah.. Semangat nak scholarship. Moga dipermudahkan Amin Ya Allah....

Ok, back to the main topic>> M.I.N.A.T
Perasaan ni mesti semua cakap, ala perasaan ni normal la...
Sape tak de perasaan ni hati batu woo..
Eceh, bukan piqa cakap.. Dah terbiasa dengar orang cakap macam tu..

Ok, perasaan minat kat artis korea, US, UK, Aussie, and so on..
Macam-macamlah.. Malas piqa nak state kan...
Perasaan tu normal lah.. Ok, piqa ngaku piqa ada minat artis, korea lak tuuu..
Which are Gary, Song Ji Hyo, Emma Watson, Coldplay, Imagine Dragon... Banyak lagi lah ..
Penyakit M piqa menyebab kan piqa malas nak state kan...

Well, perasaan minat kat artis tak salah, asalkan TIDAK MENGAGUNGKAN mereka.

And andai kita minat kat singer, or so what ever yang akan buat…

Interview part 2

Image
Assalamualaikum :)

Alhamdulillah selesai sudah interview real piqa untuk kali pertama.
interview tak real yang mock interview tu lahh.. MRSM punya..

Semalam kalau tak silap piqa orang yang ke 24/ 4 untuk sesi petang sahaja...
Bayangkan 40 utk sesi petang tu sebenarnya bukan semua applicants ponn...

Okay, kalau nak tau piqa interview untuk scholar apa, DM piqa...

Just nak share lah.

Nothing can scares you more than yourself  Jadi, buat apa korang nak rasa nervous time interview.
Cuz, nervous tu sekejap je...

Ok, semalam piqa ada interview+writing essay..

Writing essay, takyah grammatically betul pon tak pe..
Pastu interview dia ada dua, first interview verify your certs+house income..
And time first interview tu, piqa rasa piqa terlebih jujur..
Time piqa terbaca komen akak tu pasal piqa..
Dia tulis like macam layak, boleh mohon..

tapi piqa tak berapa yakin interview kedua..
dahlah laki, tapi interviewer tu nice gillaaaa yang dia peramah buatkan piqa tak rasa dia outsider and dapatlah …